Fregner og hyperpigmentering. Elsk dem eller fjern dem?

Nogle elsker dem, andre hader dem. Fregner er små hyperpigmentering i huden, som normalt er arveligt. De kan også forekomme hvis man har været udsat for solen i lang tid. Hvad ved du om dem? Kan du fjerne dem? Se herunder, og lær det du ikke ved om fregner.

Hvis din hud er drysset med fregner, eller de forekommer sporadisk, så læs nedenstående manual. Så vil du lære alt om, hvad du kan gøre ved dem, og hvordan du tager dig af din fregnede hud.

Fregner – Hvad er det?

De kan ændre sig med alderen og årstiderne – blegne eller blive mere fremtrædende. Men hvad er fregner? Der er tale om små hyperpigmenteringer i huden, hvis forekomst er genetisk bestemt. Det er melanin der er arsvnarlig for dem, et pigment, der findes i huden og beskytter den mod UV-stråler. Fregner er ikke andet end pigmenteringsfejl og en overvægt af melanin i huden. Det er mest almindeligt at de forekommer i ansigtet, på kinder og næse. Men det er ikke en fast regel, for fregner kan dukke op over hele kroppen.

Hvor kommer fregner fra?

Der er ligger mange grunde bag at man får fregner på kroppen. De er meget almindelige for mennesker med en lysere hudfarve. Derfor er fregner forbundet med rødhårede mennesker, fordi deres hud normalt er noget lysere.

Hvis du undrer dig over, hvor fregner kommer fra, skal du vide, at:

 • de er for det meste medfødt og tendensen til fregner er skrevet i dine gener,
 • de er relateret til melaninsyntese i huden, som tilfældigvis spredes ujævnt, fx på grund af solen,
 • de kan forekomme eller blive mere fremtrædende, som et resultat af nogle sygdomme, hormonelle udsving, inflammation, og traumer.

Det er interessant, at nyfødte og små børn ikke har fregner. Disse hyperpigmenter forekommer ikke før efter, at barnet er blevet 3 år gammelt. Dette fænomen opstår, fordi de yngste organismer i kroppen ikke er i stand til at producere større mængder melanin. I nogle tilfælde forsvinder fregner af sig selv, og for nogle forbliver fregnerne der.

Er fregner farlige?

Der er mennesker, der behandler fregner som den smukkeste udsmykning på deres hud. Andre synes ikke deres kinder ser godt ud, og de behandler det som en skønhedsfejl, der skal dækkes til. Du skal dog huske på, at fregner ikke er farlige for dit helbred – de kan dog undertiden være et signal fra din organisme om, at der sker noget skidt, f.eks. hormonelle udsving eller at du bruger for meget tid i solen.

Fjernelse og lysning af fregner

Hvis du er i den gruppe mennesker, der ikke kan lide deres fregner, og du er langt fra at besejre dem, kan du prøve nogle metoder til at gøre dem lysere. Det er ikke altid muligt at fjerne fregner helt, fordi det afhænger af deres placering og intensitet. Men det at lysne dem kan dog give nogle mennesker trøst og selvtillid.

Her er de mest populære metoder til at gøre fregner lysere, som du kan bruge i din skønhedsrutine derhjemme.

 • C-vitamin serum – ascorbinsyre har en bekræftet lysnende virkning og bruges med succes til helbredelse af hyperpigmenteringer. Hvis du bruger et serum med C-vitamin på dine fregner, er det meget sandsynligt, at disse bliver lysere, og din hud får et strålende udseende.
 • Lysnende cremer og salver – på nogle apoteker kan man købe cremer og salver til fregner. Disse er baseret på lysnende egenskaber ved ingredienser såsom ascorbinsyre, løgekstrakt eller Kalanchoe-ekstrakt.
 • Laser eller lys – fjernelse af fregner med laser eller helbredelse af hyperpigmenteringer med lys er en god, men dyrere metode. En sådan behandling foretages i en professionel skønhedssalon. Laseren er i stand til effektivt at fjerne hyperpigmentering som f.eks. fregner, mens lys, f.eks. LED, kan gøre dem lysere.

Vær proaktiv. Hvordan forebygger man fregner?

Det bedste man kan gøre, når det kommer til hud, der bliver fregnet, er at være proaktiv. I stedet for at helbrede og lysne hyperpigmenter, der allerede er der, er det lettere at forhindre dem. Hvordan kan du gøre det?

 1. Begræns soleksponering om sommeren i timerne mellem kl. 12-15.
 2. Beskyt dit ansigt med en bredskygget hat.
 3. Prøv at vælge steder, der placeret i skyggen, og undgå solarium.
 4. Bær altid solcreme med SPF 30 eller højere.
 5. Dæk din krop med naturligt og åndbart stof.
 6. Tjek dine hormoner regelmæssigt.
 7. Brug kosmetik der indeholder antioxidanter.