Moden hud og dens problemer: tørhed, hyperpigmentering, mathed

Moden hud kræver megen støtte og beskyttelse for at bremse aldringsprocessen. Den har brug for lidt ekstra opmærksomhed og tid, hvilket vil gøre at den ikke vil blive så hårdt ramt af diverse lidelser eller aldring. Hvad er de problemer moden hud kan have? Oftest er det meget tør hud (sjældent fedtet hud og akne), hyperpigmenteringer og farlige mærker, som undertiden kan udvikle sig til kræft senere.

Ældning afhænger i høj grad af gener og biologiske ændringer, der forekommer i kroppen, men også… tyngdekraften. Kort sagt, i flere årtier af dit liv har huden strukket sig på grund af tyngdekraften. Andre faktorer føjer til ligningen, men heldigvis kan vi gøre noget ved dem: for meget sol og skadelige UV-stråler, dampe, cigaretter, en kost uden nok grøntsager og frugter, hvilket betyder at man ikke får alle de vitaminer man har brug for. Det er det vigtigste i at hæmme aldringsprocesser med korrekt hudpleje, der matcher din alder.

Problemer med moden hud – hvordan håndterer man dem?

Moden hud – den er alt for tør

Et af aldringssymptomerne er overdreven tørhed i huden. Hud mister evnen til at holde på fugten i overhuden, så alle regenereringsprocesserne sker langsommere. Cellernes biologiske aktivitet falder, og det samme gælder antallet af kollagen og elastinfibre, der er ansvarlige for huden smidighed. Smilerynker og furer dukker op. Overhuden er synligt tyndere og grovere, den peeler af, fordi talgkirtlerne arbejder langsommere.

Hud i en sådan tilstand har brug for intens hydrering. Men hvad kan man gøre ved det? Cremer med fugtighedsgivende egenskaber og vitaminmasker (du kan bruge dem hver anden dag). Du bør også tænke på kosmetik, der kan styrke blodkarrene, for med alderen bliver de skrøbelige, og dit ansigt kan få små synlige edderkoppeårer.

Moden hud – hyperpigmentering

Solstrålernes indvirkning er yderst skadelig. På grund af dets indvirkning er fotoaldring almindelig, og dens effekt er synlig i de områder, der normalt ikke dækkes til så som hænder, ansigt og kavalergang og det viser sig som hyperpigmenteringer.

Disse mørke pletter er melaninklynger. Hvis der opstår hyperpigmentationer, skal du holde op med at tage sol, ellers vil der dukke flere pletter op, og de eksisterende vil blive mørkere.

Husk, at hyperpigmentering nogle gange kan forekomme på grund af at medicin eller urter, f.eks. hypericum – øger hudfølsomheden over for solens stråler. Hele året har du brug for at bruge beskyttende creme med den højest mulige SPF.

Moden hud – farlige mærker

Med alderen bliver en organisme svagere, og den kan ikke forsvare sig mod unormale celledelinger i f.eks. huden. Mange celledelinger kan føre til kræft, herunder også hudkræft. Ignorer ikke hudforandringer. De fleste af dem ser først ud som små sår på 2-3 millimeter, som senere bliver dækket af en skorpe. Når skorpen falder af, og såret er synligt igen, og det ikke heler, bør en alarmklokke ringe for dig, at der sker noget dårligt med huden. Det kan tage flere år. Du skal gå til lægen og få fjernet forandringen – normalt slutter behandlingen der. Hurtig indgriben redder vores helbred og ofte liv.

Det er det samme, når det gælder fregner. Hvis du bemærker, at en fregne har ændret form, dens kanter er blevet mere flossede, den bløder eller vokser – skal du vise det til din læge.

Make-up til moden hud

Du kan gå med makeup uanset din alder! Vellavet make-up vil dække hyperpigmenteringer og edderkoppeårer, men også få din hud til at stråle med en charmerende og sund glød, og vigtigst af alt, kan det få dig til at se yngre ud.

Det vigtigste er ikke at overdrive med flere lag af kosmetik og ligesom du også skal passe på intensiteten i makeuppen. Moden hud kan lide blide CC- eller DD-cremer eller foundation til moden hud, der optisk camouflerer ufuldkommenheder og gør huden strålende. Din hud vil føles udhvilet og sund. Brug blush med sparsomt, men du kan gøre læberne fyldigere i subtile farver, f.eks. nude eller lyserød. Brug en concealer med highlighter under øjet og øjenskygger med perlemor i champagnefarver.

Du bør måske overveje at bruge lidt henna på øjenbryn og øjenvipper (på skønhedssalonen) bare ikke i sort, fordi det ofte vil være for voldsomt til dine ansigtstræk. Pas på dine øjenvipper og øjenbryn f.eks. ved hjælp af professionelt serum og vælg mascara, der samtidig kan pleje dine øjenvipper.