TEWL – eller Transepidermal Vandtab. Hvad er det?

Vi ved alle sammen at din hud har brug for fugt for at bevare sit fine udseende i længere tid. Men næsten ingen ved hvad TEWL er. Se her hvorfor det er godt at vide mere om transepidermal vandtab.

Vores hud er som en levende organisme og vi skal pleje kroppen ved at indføre den rette hudpleje. Men før du køber den første fugtende creme, ansigtsmaske eller mist, så bør du lære mere om hvorfor vand er så vigtig for huden til at bevare sin gode tilstand og hvad TEWL handler om.

Vigtigheden ved fugt i hudpleje

Vores organisme består af over 65% vand! Din hud er den primære barriere der afholder vandet fra at slippe væk. Huden er også delvist lavet af vand – dermis består ikke kun af kollagen og elastin, men også proteoglycaner, som er en ingrediens der binder vandet i huden. Epidermis er lavet med blot 13% vand men når vi går dybere ned til dermis, så er den lavet af 70% vand.

Desværre er huden ikke en uigennemtrængelig barriere, især når du overvejer hvor mange forskellige faktorer der kan svække den, f.eks. solen, frie radikaler, giftstoffer eller endda dårligt udvalgte produkter. Af denne årsag, er det vigtigt at fugte huden hyppigt. Så kan du understøtte huden med et konstant og ordentligt niveau af hydration og forhindre TEWL.

TEWL (Transepidermal vandtab). Hvad er det?

Hvad er det mystiske TEWL som du skal beskytte dig imod? Det fulde navn på begrebet er Transepidermal vandtab. Selvom navnet lyder som en kompliceret størrelse, så er sandheden, at det ganske enkelt er vand der er sluppet ud af epidermis.

TEWL-fænomenet kommer fra forskellen i osmotisk pres i forskellige lag af huden og i forbindelse med miljøet. Det forårsager TEWL – vand der undslipper dermis og flyttes til epidermis, og fordamper. Det er et helt naturligt fænomen men når det er ude af kontrol kan det være skadelig og udtørre huden.

Hvordan fugter man huden og beskytter sig mod TEWL?

Der er et par forskellige måder du kan beskytte din hud mod tørhed. Den naturlige faktor der beskytter huden mod TEWL er det hydrolipide lag. Dets komponenter (vand og fedt) danner et lukket lag og gør det umuligt for vand at undslippe. Takket være dette, bevarer huden fugten i længere tid og lider ikke af tørhed.

Men det sker nogle gange at vores hydrolipide lag bliver svækket og huden mister vand. Så opstår der tørre hudpletter samt irritationer og træt hud. Du kan beskytte dig mod det med den rette hudpleje der er fokuseret på at forebygge TEWL, f.eks. ved at bevare den rette hydration. Du kan:

  • give fugtende midler, såsom hyaluronsyre, der er en substans der binder vandet i huden,
  • styrke den hydrolipide barriere med blødgørende midler og den bedste i denne kategori er naturlige olier,
  • bruge produkter, såsom cremer med keramider, der reparerer det intercellulære cement i epidermis.