Tør hud: Find ud af, hvordan man fugter den og sørger for at fugten bliver der

På grund af sin karakteristiske og krævende natur kræver tør hud, at vi giver den masser af opmærksomhed, næring og pleje. Du skal være opmærksom på ikke at være for overbeskyttende, da det også kan gøre skade på din hud, uden at du er klar over det. Derfor skal du vide hvordan du best behandler din hud, for at gøre så den forbliver smuk, stopper med at lave problemer, samt beskytter den mod aldringstegn. Sådan forbedres tør hud og disse fejl er dem du skal undgå.  

Hvad er kendetegnene ved tør hud?

Okay, din hud  er tør, det er vi klar over, men hvad er de andre kendetegn? De hud vil ofte blive kedelig og ru ved berøringen meget hurtigt. Når det bliver udsat for dårlige behandlinger og produkter, vil din hud føles tør og stram, hvilket er derfor, at du føler denne ubehagelige fornemmelse af sammensat væv.

I de fleste tilfælde er tør hud også meget tynd, hvilket resulterer i, at dine kapillærer er lette at se igennem, nærmest som om de er gennemsigtige. Og som nævnt tidligere har tør hud en tendens til at ældes hurtigere end andre hudtyper, hvilket er derfor at en hud der er tør, viser fine linjer hurtigere end normalt.

Hvorfor er min hud tør?

Udtrykket “tør hud” bruges til at beskrive hud, der producerer mindre sebum, end det faktisk har brug for, og derfor føles det stramt. Talget resulterer i at din hud vil mangle lipider, hvilket er ansvarligt for at opretholde de tilstrækkelige hydratationsniveauer i huden. Dette betyder derved, at huden fratages beskyttelsen mod de aggressorer, der fortsat forstyrrer den betydeligt.

Når lipidbelægningen på huden er meget beskadiget, følger overdreven fugtighedstab. Vi kan ikke arve en tør hud, da det ikke er en del af vores gener. I de fleste tilfælde er tør hud et resultat af en langvarig skade og træthed forårsaget af de nævnte aggressorer, der inkluderer:

 • kold, tør eller varm luft
 • UV-stråler
 • fryser vejr
 • overeksponering for solen og høje temperaturer
 • klimaanlæg

Desværre er de ikke de eneste faktorer, der bidrager til at fratage huden vand. Medicin der er ansvarlig for at ændre vandbalancen, kan desvæærre også have en negativ effekt på hudens hydrering. Hud-lipidbarrieren i huden bliver mindre effektiv til at beskytte huden, når klimakterier gør at talgkirtlerne bliver mindre aktive. Hormoner kan desværre også gøre huden mere tør end nnormalt. Gravide kvinder og damer i deres overgangsalder bliver ofte mødt med problemet med tør hud.

Alle former for tør hud

Grov, kedelig og mat – dette er kun et par adjektiver, der kan bruges til at beskrive en meget tør hud. I alvorlige tilfælde kan tør hud føles ubehageligt sammensat, men også spækket, så det klør og du vil opleve at huden flager af. Tør hud kan være hvis du bruger et produkt, som ikke tilfredsstiller vores hudbehov. Du skal altid være forsigtig, hvis din hud er overreaktiv og din hud bliver påvirket af dette. Skønhedsprodukter kan også irritere huden, hvilket gør at den kan blive dehydret, da nogle ingredienser er dårlige for tør hud. 

Der er to hovedtyper af tør hud, som vi adskiller:

 • lipidberøvet hud – dette problem er forårsaget af utilstrækkelig lipidproduktion
 • dehydreret hud – problemet skyldes forstyrret talg- og svedesekretion, der er ledsaget af manglen på naturlige fugtighedsmidler

Husk dette!

Værelser med aircondition eller tændte radiatorer kan forårsage til at luftfugtigheden kan falde med over 50%! Når du har planer om at være i et sted med dårig luftfugtighed, skal du være opmærksom på din hud.

Hvordan forbedres tør hud?

Du skal undgå kosmetik med alkohol – brug kun produkter af høj kvalitet, der er ansvarlige for at forsyne din hud med vand og lipider. Tør hud er i harmoni med naturlige skønhedsolier, så som jojobaolie eller mandelolie, derfor fungerer de godt på tør hud. Desuden skal din fugtighedscreme være i stand til at forsyne og tilføje huden med de naturlige fugtighedscremer, den helt klart mangler. Naturlige kosmetiske smør eller olier (f.eks. Sheasmør eller babassu-smør), skal bruges til at holde huden beskyttet mod vantab, da det er et lipidpåfyldningsprodukt.

Til daglig hudpleje bør du bruge en creme der er dedikteret til behandling af tør hud, du skal bruge en regelmæssig fugtighedscreme. Det er vigtigt at finde en creme med høj kvalitet eller et naturligt ansigtserum (f.eks. Med aloeekstrakt). Yderligere, skal din creme give dig solbeskyttelse, det vil sige mindst SPF 20 eller højere. Du kan hjælpe din hud med at fremme alle sine naturlige selvfungerende evner, ved at levere hydrering til alle hudlag. Du skal derfor altid sørge for at bruge et serum, naturlige olier, dag ansigtscreme og en rig natcreme.

Natcreme dedikeret til tør hud skal efterlade den regenereret, næret og genopfyldes med lipider. Makeupfjernere skal kun indeholde høj kvalitets ingredienser, som er gode for din hud. Disse produkter skal ikke indeholde alkohol, da det kan gøre din hud værre og generelt anbefales det ikke til nogen hudtype. Ansigtsmælk, emulsioner og tonere er alle meget bedre til tør hud. En gang hver tredje uge vil det være en god ide at bruge en enzymatisk peel, som fornyer huden, der skal følges enten med en fugtgivende eller nærende maske.

Fejl i hudpleje til tør hud

Det er værd at være opmærksom på, hvad der bidrager til gøre din hud mere tør og gøre den dehydret. De mest almindelige hudplejefejl, som vi ubevidst begår, er:

 • Påføring af scrubs (de er for hårde til sart tør hud).
 • Vask ansigt med kloreret vandhanevand (det dehydrerer huden).
 • Brugen af sæbe til at rense ansigtet (det er surt, så det forstyrrer hudens pH-niveauer, hvilket naturligvis fører til dehydrering).
 • Gnidninger i ansigtet med et håndklæde (det fratager huden af talg).